Apie Tomatis®. Mitas ar tiesa?

Apie Tomatis®. Mitas ar tiesa?

Tomatis® metodą vis dar supa klaidingų įsitikinimų ar nežinojimo aura. Dėl to nusprendėme panagrinėti labiausiai paplitusius mitus apie šį unikalų metodą. Kviečiame skaityti pirmąjį Tomatis.lt tinklaraščio (angl. blog) straipsnį. Tikimės, kad pateikta informacija jums padės susidaryti labiau informuotą nuomonę apie šį metodą bei atsakys į jūsų turimus klausimus. Savo klausimus, pastabas ar siūlymus sekančių straipsnių temoms rašykite į komentarų skiltį. Įdomaus skaitymo!

1. Tomatis® metodas Lietuvoje dažniausiai taikomas vaikams, kurių kalbos raida atsilieka ar turintiems mokymosi sunkumų?

Nors pats metodas buvo kurtas suaugusiems, tačiau ilgametė tyrimų patirtis parodė, kad jis labai veiksmingas dirbant su vaikais, kurių kalbos raida vėluoja ar turinčiais mokymosi sunkumų, ypač dėmesio sutrikimų, emocinio bendravimo sunkumų, turintiems įvairiapusį raidos sutrikimą.

Tačiau taip pat šis metodas populiarus ir tarp suaugusiųjų, ypač muzikantų, dainininkų, taikomas saviugdos tikslais, susidūrus su depresija ar mokantis užsienio kalbos, taip pat nėščiųjų, nes vaisius jau nuo 5 nėštumo mėnesio girdi, taip klausant mamai, tuo pačiu ir mažasis įsčių gyventojas girdi, nes garsas sklinda motinos kaulais.

2. Visą Tomatis® įrangą galima įsigyti be apribojimų.

TOMATIS DEVELOPPEMENT S.A. įrangą parduoda tik sertifikuotiems Tomatis® metodo specialistams, kuriais tampama baigus specialius mokymus ir gavus licenciją teikti paslaugas.

NAUJIENA! Covid situacija paskatino TOMATIS DEVELOPPEMENT S.A organizaciją sukurti specialias Tomatis® INFINITE ausines su įrašytomis paruošiamosiomis programomis, tai asmeninės kliento ausinės, jas turėdamas klientas kreipiasi į Tomatis® specialistą, kad jam sudarytų individualizuotą programą ir išnuomotų mini kompiuterį.

3. Visų Tomatis® specialistų vienoda kvalifikacija.

Tomatis® specialistai turi ne vienodą kompetenciją ir galimybes, bei specializuojasi tik tam tikrose srityse: pvz., vieni dirba su vaikais, kiti su suaugusiais. Būtina pasidomėti specialisto išsilavinimu bei kvalifikacijos lygiu.

Yra keturi Tomatis® sertifikacijos lygiai:

  1. Žemiausios kvalifikacijos specialistai yra pirmo lygio specialistai (taiko standartines programas),
  2. antro lygio specialistai, kurie jau turi kompetencijos atlikti klausymosi ištyrimą specialiu audiometru ir keisti programų parametrus pagal poreikius,
  3. trečio lygio konsultantai sukuria individualizuotas programas, dirba ne tik su pasyviomis (muzikos klausymo) bet ir su aktyviomis (darbas su mikrofonu ir kliento balsu) metodo fazėmis.
  4. Na, o aukščiausio ketvirto lygio konsultantai jau gali specialios įrangos pagalba įrašyti motinos balsą ir jį pakeisti taip, kad vaikas girdėtų balsą tokį, kokį girdėjo būdamas mamos įsčiose, taip pat konsultantai prisideda prie mokslinių tyrimų.

4. Nesilaikant nuoseklumo progresas menkesnis, rezultatai lėtesni

Metodo nuoseklumas yra viena iš kertinių dalių, tad norint pasiekti puikių rezultatų reiklalingi bent 3 klausymo ciklai, kitu atveju, geriau net nepradėti. Taip pat būtina išlaikyti tinkamas pauzes tarp klausymųsi: po pirmojo ciklo 4-6 savaičių tarpas, po antrojo 1,5-2 mėnesio, po trečiojo 2-4 mėn. pertrauka.  Tolimesnis Tomatis® ciklų skaičius nėra ribojamas, tai labai individualu, derina pagal kiekvieno kliento poreikius.

Kiek reikės Tomatis® klausymosi ciklų ir koks bus efektyvumas priklauso ir nuo pačio vaiko ugdymosi poreikių, sutrikimų disbalanso. Diagnozė ir gydytojų išrašai šiuo atveju yra daugiau gairės klausymosi programų sudarymui. Pagrindas yra individuali konsultacija su vaiko tėvais, nes jie geriausiai pažįsta savo vaiką ir žino jo gebėjimus.

Kalba / dėmesys / emocijos – pagrindinės sritys, su kuriomis dirba Tomatis® metodas. Tai lyg uždaras ratas, viskas tarpusavyje susiję. Pagerinus kalbos suvokimą, pagerėja ir aplinkos suvokimas, savęs erdvėje supratimas, taip atsiranda dėmesys ir susikaupimas, ko pasekoje gerėja emocijų suvokimas ir tinkama raiška.

5. Aš galiu įprastai per namų garso sistemą klausytis Mocarto muzikos ir gausiu tą patį efektą kaip Tomatis®.

Tomatis® įranga yra specialiai suprojektuota, ausinės nėra įprastinės, jose įmontuota speciali metalinė plokštelė, kad garsas sklistų ir per kaulą, ne tik girdėtume ausimis. Taip sukuriamas Tomatis® efektas, kuris palaiko smegenų būklę sužadinimo būsenoje.

Žmogaus smegenys turi unikalią savybę, nekreipti dėmesio, ypač kai kažką veikiame ir dėmesys nukrypsta kažkur kitur, tada suprantame, kad net negirdėjome kas vyko aplink mus. Tomatis® metodo išskirtinumas ir yra neleisti smegenims nekreipti dėmesio.

Taip pat nėra klausomasi vien įprastos Mocarto muzikos, ji yra perdirbta ir programiškai pakoreguota, pašalintas tam tikras žemesnių dažnių diapazonas, kuris įprastai mus labai vargina. Dabar yra galimybe Tomatis® metodą taikyti vien tik su Mocarto muzika arba derinti su Grigališkaisiais choralais. Ne visada vaikai juos mėgsta, nes jiems skamba neįprastai, senoviškai, bet monotoninis dainavimas atpalaiduoja smegenis ir kūną, leidžia geriau pasisavinti informaciją, teigiamai veikia mūsų parasimpatinę nervų sistemą, tiesiog kai kuriems juos reikia prisijaukinti.

Pastaba: Apie Tomatis® metodą lietuvių kalba galite paskaityti neuroplastiškumą analizuojančio mokslininko psichiatro Norman Doidge knygos „Smegenų gebėjimas gyti” 8 skyriuje.

6. Tomatis® metodas yra skirtas tik vaikams iki 7 metų.

Tomatis® metodas gali būti taikomas visiems nuo gimimo iki pat 100 metų ir daugiau. Tiesa, kūdikiams nuo gimimo iki 2 metų yra sukurta speciali įranga – vibruojantis diržas-juosta, nes kūdikiams kol nėra užsitraukęs momenėlis negalima dėti ausinių.

Su pačiais mažiausiais klientais dirbame, kai susilpnėjęs raumenų tonusas, vėluoja fizinė raida. Nuo 2 metų vaikučiai klauso su specialiomis vaikiškomis ausinėmis. Čia tas laikas, kai sparčiausiai vystosi kalba ir kai kuriems reikia ją paskatinti.

O nuo 5 metų vaikai klauso jau ir su suaugusiems skirtoms ausinėmis. Šiame etape jau prasideda pasiruošimo mokyklai etapas, kuris labai dažnai neramina tėvelius, kai reikia išsėdėti prie užduotėlių, klausytis ką sako aplinkiniai, koncentruoti dėmesį į skirtingas veiklas. Taip pat pagal amžių parenkamas ir klausymo laikas (40, 60 arba 80 minučių per dieną).

7. Užtenka perklausyti programą vieną kartą, kad pajustum pokyčius.

Viskas priklauso nuo realios situacijos ir norimų tikslų bei lūkesčių. Kaip nekrenta svoris vien padarius apšilimą sporto klube, taip ir perklausius vieną Tomatis® ciklą nebus drastiškų pokyčių. Bet visada labai smagu girdėti, kad jau po pirmo ciklo vaikas tapo lyg kitoks, atsiranda nauji garsai, frazės, imitacija, vaikas labiau susikaupia, geriau miega ar net lengviau tuštinasi. Nes Tomatis® metodas veikia, ne tik centrinę, bet ir vegetacinę nervų sistemą, vestibiuliarinį aparatą ir kūno pusiausvyros centrus.

Kaip ir lankantis sporto klube, nepakanka apsilankyti keletą kartų, taip ir klausantis Tomatis® reikia dirbti nuosekliai pagal specialisto sudarytą programą.

8. Aš (ar mano vaikas) esame išsityrę klausą ir Tomatis® ištyrimas netikslingas.

Tomatis® ištyrimo aparatu ištiriama ne pats girdėjimo aspektas, o klausymosi įgūdžiai, jautrumas garsui, gebėjimas diferencijuoti skirtingų dažnių garsus,išskirti kokius dažnius ir kokiame diapazone atskirai girdi kairė ir atskirai dešinė ausis. Galima nustatyti dominuojančią ausį, kas svarbu įsisavinant gautą informaciją, mat kairiaausiai informaciją priima lėčiau. Klausymosi įgūdžius galima koreguoti Tomatis® metodo pagalba.

9. Tomatis® programos galiu klausytis savo namuose.

Metodas moderniai patobulintas ir technologiškai pažengęs: įrangą sudaro mini kompiuteris ir ausinės, gali būti tiek laidinės, tiek belaidės, vėlesniuose etapuose jungiamas mikrofonas.

Mūsų specialistai sudaro programą, įrašo ją į kompiuterį, apmoko kaip naudotis ir prižiūrėti įrangą, kad klientas galėtų klausyti namuose. Nuolat palaiko kontaktą su klientu jeigu kyla kokių sunkumų ar neaiškumų.

10. Vaikas su ausinėmis neišbus nė 5 minučių.

Viskas priklauso nuo tėvų nusiteikimo, vaiko motyvacijos ir pajautimo, kad ausinės gi nieko blogo nedaro. Klausant reikia užsiimti vaikui smagia veikla, išskyrus TV ir kompiuterio ekranus. Pasiūlyti jam patinkantį užsiėmimą. Tikrai nereikia sėdėti ir įdėmiai klausyti. Ausines prilaiko juosta, galima ne tik ramiai žaisti bet ir pabėgioti, suptis ant sūpynių ar važinėtis paspirtuku!

Jeigu vaikui tikrai sensoriškai sunku, visada rekomenduojama po truputį prisijaukinti ausines, galima ir klausymo laiką išskaidyti per kelis kartus. Kartu su mūsų centro specialistais esame sukūrę superherojus kiškius, kurie rodo pavyzdį vaikams kaip klausytis su ausinėmis, be to galima iš anksto įsigyti Tomatis® Infinite ausines ir pratintis po truputį kol vaikas bus pasirengęs ilgesnei programai.

Pastaba: Apie Tomatis® metodą lietuvių kalba galite paskaityti neuroplastiškumą analizuojančio mokslininko psichiatro Norman Doidge knygos „Smegenų gebėjimas gyti” 8 skyriuje.